radnicki.png
radnicki.png

Ekologija, industrija i ekološko nasilje

ISTRAŽIVANJE POTENCIJALA VJETRA U GRADU TUZLA

Kolaborativne intervencije mladih

Slika
Održiva energija ili zelena energija je energetski učinkovit način proizvodnje i korištenja energije koji ima što manje štetnog utjecaja na okoliš. Održivi razvoj je onaj razvoj koji zadovoljava današnje potrebe, bez ugrožavanja mogućnosti da i buduće generacije ostvare svoje potrebe.

Obnovljiva energija je energija stvorena iz prirodnih izvora, poput sunčeve svjetlosti, vjetra, kiše, valova i geotermalne topline koji su obnovljivi (prirodno iznova punjivi). Jedan od obnovljivih izvora energije su i vjetrenjače. Korištenje obnovljivih izvora energije kao što je vjetar, trend je u svijetu, ali vjetrenjače, tj.vjetro-turbine, u BiH su tek u začetku. Prva vjetro-turbina za proizvodnju struje u Federaciji izgrađena je u naselju Zmiča kod Visokog. Trenutna glavnina projekata vjetro-elektrana nalazi na području oko Livna, Kupresa, Tomislavgrada i Mostara. To područje pokazuje izuzetno dobar potencijal vjetra, te je i bilo za očekivati da će se prvi projekti izgraditi upravo na ovim lokacijama.

Udruženje Front slobode je svojim programom "Zelene transformacije" podržalo projekat "Ispitivanje potencijala vjetra u gradu Tuzla". Ekipa koja vodi ovaj projekat će za početak istražiti potencijal vjetra u Tuzli, a u dogledno vrijeme raditi i na razvoju vertikalnih vjetrenjača za proizvodnju energije. Više o projektu možete čuti od članova tima - Veldina Lisičića i Edine Hasić koji je dostupan putem sljedećeg linka.

Program je podržan Fondom otvoreno društvo u BiH.
Produkcija: Udruženje Front slobode Tuzla

Zelene transformacije: Istraživanje potencijala vjetra u gradu Tuzla

Šta je nama fabrika?

Toksična privatizacijaje kratometražni video žurnal o toksičnom otpadu koji je ostao neriješen u krugu kompleksa HAK, ali i o kriminalnoj privatizaciji koja je dovela do ovakvog

Slika
DRUŠTVENA PISMENOST: KULTURA, EKOLOGIJA, MEDIJI je publikacija koja ima za cilj da doprinese analizi i materijalizaciji društvene pismenosti u oblasti kulture, ekologije i medija kroz proizvodnju znanja i izgradnju kapaciteta, te transfer posebnih oblika znanja i metoda djelovanja između mlade populacije, akademskih i prosvjetnih radnika, aktivista, sindikata, te drugih formalnih i neformalnih grupa. Autori ove monografije su Jasmina Husanović, Damir Arsenijević i Mario Hibert, a izdavač je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.
Cijelu publikaciju možete naći na ovom linku.

Fond: Društvena briga, reproduktivni rad i infrastruktura aktivizma   
Ekologija, industrija i ekološko nasilje
Slika
Zemlja Voda Zrak - strip

Prvi bosanskohercegovački ekološki strip iz pera Šejle Šehabović, Marka Gačnika i Damira Arsenijevića

Promocija stripa održana je 15. februara 2021. godine u 14 časova u galerijskom prostoru Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Putem ovog linka možete pročitati web izdanje
0 0